Bysolye Lofotoen

Bysøyler får nytt liv som kunstinstallasjoner.

I 2016 ble de siste bysøylene våre demontert i Oslo. De ble erstattet av kommunens egne reklamefrie tårn. Nå har to av bysølene fått nytt liv som kunstinstallasjoner på øya Skrova i Lofoten.

Det finnes mer enn 1 000 byer i Europa og USA som har JCDecaux bysøyler sentralt plassert i bybildet. Alle byer trenger innganger til sitt ventilasjonssystem, kloakk, eller andre underjordiske installasjoner. Oslo var i over 15 år en av disse byene som hadde bysøyler fra JCDecaux, men ble i 2016 erstattet med reklamefrie tårn av typen Pirouette.

Nå har to av tårnene fått nytt liv på den vakre øya Skrova i Lofoten.

Les også: Tagger ned reklamefrie tårn

Finn Martin Otterbeck hadde ideen bak kunstsøylene.
– Jeg er selv fra Oslo, men besøker Skrova så mye som mulig til alle årstider, Jeg er opptatt av å finne objekter og gi dem en ny mening. Jeg har jobbet med tanken om å få tårnene hit opp i to år, og tok kontakt med fotografen og kunstneren Heidi Goksøyr. Hun tente på ideen og ble med på laget, sier Otterbeck, som er formann i foreningen Skrova Outdoor – til Dagsavisen (red.anm)

Søylen er et visuelt objekt.
I den samme avisartikkelen sier kunstneren Heidi Goksøyr: – Det er noe forførende med vann. Under vann befinner man seg på siden av vår egen tilværelse. Overjordisk, underjordisk, en slags magisk verden. Stemningen er innovervendt, langsom, meditativ, vektløs, samtidig opplever jeg lekenhet og kraft, sier Goksøyr.

– De visuelle ideene jeg hadde, var å vise en helhet i hver søyle, og at søylen i seg selv er et visuelt objekt. Tanken var at hver søyle skulle oppleves som om den var fylt med vann, sier hun.

Flott at de lever videre.
Administrerende direktør i JCDecaux, Øyvind Markussen er strålende fornøyd med at bysøylene lever videre.

– Dette er virkelig veldig gøy, og samtidig må jeg innrømme at jeg blir litt stolt. I tillegg til et fint design er dette møbler som er konstruert for å tåle ytre påkjenninger. Vi har lagt store ressurser i å holde de fine – til enhver tid og gjennom mange år. Vi er veldig stolte av at de nå har fått et nytt liv på en så fantastisk plass som Skrova. Vi byttet til og med ut glassene på de to bysøylene før vi sendte de fra oss til dette kunstprosjektet, og vi håper at de tar godt vare på dem der oppe i nord.

Kilde: Dagsavisen

image7 image4 image3 image8 image9